”I am OK” - för att förebygga självmord och minska psykisk ohälsa!

Donate
Created By:
Sofia Sofroniadou
Collecting for:
Minds allmänna arbete

”I am OK” - för att förebygga självmord och minska psykisk ohälsa!

Om drygt en månad fyller jag år och mitt mål är att samla in 10 000 kr till suicidförebyggande arbete tills dess, för det angår oss alla.

Förra året (2017) tog 1544 personer sitt liv i Sverige, en siffra som kan vara svår att förstå men om man jämför med antalet döda i trafikolyckor, som var 253 samma år, blir siffrorna desto mer skrämmande.

Den största enskilda anledningen till självmord är depression, en dödlig sjukdom som 1/3 av befolkningen lider av någon gång under sin livstid.. trots att den är dödlig är den möjlig att bota och bli frisk ifrån.

Alla känner någon, även om vi inte vet om det själva och därför vill jag be er - mina 1431 facebookvänner - att skänka 10 kronor var till en förening eller organisation som arbetar med att förebygga självmord och psykisk ohälsa. Jag har valt att stötta organisationen Minds arbete, eftersom jag tror på snabbt stöd och jag tror att sekunder kan vara skillnaden mellan ett självmord och ett självmordsförsök.

En gång intervjuade jag en man som stoppat ett självmordsförsök på centralbron, på väg till jobbet på morgonen.. ibland behöver man inte göra så mkt.. ibland kan det räcka med att visa att man finns där och faktiskt fråga hur någon mår.. att lyssna och finnas till hands..

Jag drabbades själv av en medelsvår depression för många år sedan.. för någon som aldrig varit där kan det vara svårt att förstå.. men det värsta var inte att man mådde dåligt.. utan att inte känna alls.. att vara mentalt förlamad, avstängd, och att man omslöts av en grå, suddig värld.. och emellanåt slogs av kraftig ångest.. en inre smärta som fick mig att tappa andan.. jag blev ”frisk” efter 8 månader.. jag minns hur jag satt på tunnelbanan en vårdag och plötsligt såg att träden var gröna igen.. sen dess har jag aldrig hamnat där igen och därför kan jag säga att depression är fullt möjligt att behandla och bota.. vi har förlorat stora artister och idrottsprofiler i självmord och vi har förlorat många nära och kära.. vänner och familj.. jag tycker vi alla har en skyldighet att motverka psykisk ohälsa för det är sånt jävla slöseri på liv att så många ska gå runt och må dåligt..

Jag har oxå startat en facebookgrupp med samma namn som insamlingen (”I am OK” - för att förebygga självmord och minska psykisk ohälsa!) där kan du som är anhörig till någon med självmordstankar skriva av dig - om du vill..

Om du som läser det här lever med psykisk ohälsa eller självmordstankar kommer några viktiga telefonnummer här..

Självmordlinjen: 90101

Du kan även chatta med dem här: https://chat.mind.se/

Föräldratelefonen: 020852000

Äldretelefonen: 020222233

Min person: (det här numret har du själv, det är en person som du kan ringa när tankarna kommer)

Glöm inte - alla kan få och förtjänar hjälp <3

Donate

1,000 kr
Collected

10% 10,000 kr

8
Donations

0
Days left

Recent activity

 • Anonymous User Anonymous User Donated 50 kr

 • Helen Thomson Helen Thomson Donated 100 kr

  Kram till alla som kämpar!

 • John Kempe John Kempe Donated 250 kr

 • Dan Zielke Dan Zielke Donated 250 kr

 • Caroline Schanning Caroline Schanning Donated 50 kr

  Viktigt :) å

 • Petra Broberg Petra Broberg Donated 100 kr

 • Sofia Sofroniadou Sofia Sofroniadou Donated 100 kr

 • Johanna S Johanna S Donated 100 kr