För att hedra Tim ”Avicii” Berglings minne har vi startat en insamling för att inte missa ett enda samtal i Självmordslinjen. Självmordslinjen är öppen mellan 06-24 tar emot cirka 31 000 samtal per år, men långt ifrån alla kommer fram. Under 2018 hade vi 200 000 kontaktförsök i telefon och chatt vi inte kunde besvara.
Tim Bergling Foundation, som grundades efter Tim ”Avicii” Berglings självmord den 20 april 2018, väljer i samband med Avicii Tribute for Mental Health Awareness att stödja Mind. De kommer hjälpa oss att utöka Självmordslinjen, som är Sveriges enda stödlinje för personer med självmordstankar. Målet är att Självmordslinjen ska kunna ta emot samtal från människor i kris 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året.
”Vi vet att ett medmänskligt samtal kan rädda liv och Mind gör ett mycket viktigt arbete när det gäller att förebygga självmord. Behovet är väldigt stort och organisationen behöver öka sin kapacitet genom att Självmordslinjen får långsiktigt ökade resurser och kan ta emot fler samtal på telefon och chatt hela dygnet”, säger Klas Bergling, pappa till Tim.
Varför behövs Självmordslinjen?
Varje år tar drygt 1500 personer i Sverige sina liv, till skillnad från cirka 300 personer som omkommer i trafiken. Ur ett internationellt perspektiv är det fler som dör till följd av självmord (cirka 800 000 personer om året) än till följd av krig. Det är dessutom väldigt många fler som genomför självmordsförsök eller som har tankar på att ta sitt liv.
I Självmordslinjen erbjuder vi medmänskliga samtal. Samtalen besvaras av volontärer som utbildats i medmänskligt stöd och att förebygga självmord. Vårt syfte är att minska självmordstankar, att lyssna, att ingjuta hopp och att minska emotionell smärta. Samtalen är inte behandling eller terapi.
Vi vet att medmänskliga samtal räddar liv. Det finns en stor kraft i att få berätta och att någon lyssnar. Att få träna på att sätta ord på sina känslor, att känna att det finns någon där och att få stöd i att lätta sin ångest.
”Det gav mig hopp. Annars hade jag nog varit död nu” är ett citat från en stödsökande i Självmordslinjen.
Vad går gåvorna till?
I just denna kampanj är gåvorna öronmärkta till Självmordslinjen. De största kostnaderna för Självmordslinjen är lokaler, teknik, marknadsföring, utbildning och rekrytering av volontärer. Framöver behöver vi rekrytera och utbilda fler volontärer samt åter öppna Självmordslinjen på nätterna, vilket innebär stora kostnader.
Har du eller någon du känner självmordstankar?
Självmordslinjen nås på telefonnummer 90101 eller chatt via mind.se. Det kan vara svårt att komma fram mellan 18-22, då linjen är högt belastad. Försök igen! Vi gör allt vad vi kan för att öka resurserna, så att alla kommer fram.
Om Mind
Ingen ska behöva möta ångest, depression och tankar på att ta sitt liv ensam. Allt vi gör handlar i slutändan om en enda sak. Att ge människor kraft att leva.
Mind är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. Vi arbetar förebyggande genom att erbjuda medmänskligt stöd, sprida kunskap och bilda opinion. Vi har funnits sedan 1931, då under namnet Svenska Föreningen för Psykisk Hälsa (SFPH).
Vi driver fyra stödverksamheter: Självmordslinjen, Äldrelinjen, Föräldralinjen och Mind Forum. I dessa verksamheter arbetar cirka 450 volontärer ideellt. Vi anordnar seminarier och utbildningar med olika teman, ger ut tidningen Mind samt ett nyhetsbrev om psykisk hälsa via e-post.
Mind är medlemmar i Frivilligorganisationernas insamlingsråd och följer deras kvalitetskod samt är innehavare av 90-konto via Svensk insamlingskontroll.